Барселона е клубът, който е получил най-много финансови приходи от спонсори в целия свят. Тази информация публикува списание „Forbes“ на база анализа на публично обявените спонсорски договори между клубовете по света и компаниите.

В хазната на Барселона постъпват 247 милиона долара на година.

Манчестър Юнайтед получава с 45 милиона долара по-малко, а Реал Мадрид с 47 милиона долара по-малко.

Според направения анализ на списание „Forbes“, Барселона е единственият от трите отбора, които си гарантира увеличение на доходите от спонсорски договори през тази година. Каталунците ще получат с 15 милиона евро повече в сравнение с предходните 12 месеца. За сравнение Манчестър Юнайтед ще получи с 12 милиона евро по-малко от това, което е постъпило в клуба през миналата година, а Реал Мадрид с 16 милиона евро по-малко.

Барселона открива в „Найк“ икономическа мина, тъй като спонсорският договор със спортния концерн осигурява на каталунците 116 милиона долара годишно, което според списание „Forbes“ е най-добрият контракт от такова естество.

Голямата японска фирма „Ракутен“, която е основен спонсор на каталунския клуб, също помага на Барселона да разшири своето влияние на азиатския пазар и да достигне върха в списъка.

Топ 10 на отборите получили най-много финансови приходи от спонсорски договори според списание „Forbes“:

  1. Барселона – 247 милиона долара
  2. Манчестър Юнайтед – 202 милиона долара
  3. Реал Мадрид – 200 милиона долара
  4. Челси – 135 милиона долара
  5. Байерн Мюнхен – 121 милиона долара
  6. Пари Сен Жермен – 100 милиона долара
  7. Арсенал – 94 милиона долара
  8. Ливърпул – 92 милиона долара
  9. Тотнъм – 81 милиона долара
  10. Манчестър Сити – 78 милиона долара