19 май 2012 година – Байерн току що е загубил по ужасно болезнен начин финала в Шампионската лига насред Мюнхен. Дидие Дрогба е вкарал последната дузпа и е запратил в пропастта Швайнщайгер, Лам, Рибери, Робен и техните съотборници, които не могат да повярват, че са загубили "своята купа", която сякаш им принадлежеше.

Малко преди това баварците бяха загубили и финала за Купата на Германия с 2:5 от Борусия Дортмунд, а в Бундеслигата изпуснаха голяма преднина, за да останат и там втори в крайна сметка, отново зад Борусия.

Това навярно щеше да доведе до огромен срив в повечето отбори. Справка: Байер Леверкузен след трите втори места в сезон 2001/02. Байерн обаче не е Байер, колкото и сходни да са имената на двата отбора. Немският колос отвърна по невероятен начин, който и най-големите оптимисти навярно не са си представяли. Момчетата на Юп Хайнкес сякаш събраха всичката болка от 19 май 2012 година и я превърнаха в огромна сила, която се стовари върху Арсенал, Ювентус, Барселона, Борусия Дортмунд и всички останали отбори в Бундеслигата. Баварците замениха вторите места с първи и влязоха в историята като първия немски отбор, постигал требъл и едва седмият във футболната история.

А начинът, по който го направиха беше впечатляващ – с тотално доминиране над всички съперници, довело и до внушителен брой рекорди.

Но трябва да подчертаем, че през миналото лято ръководството на Байерн не се отдаде на самосъжаление, а вместо това работи здраво, за да може най-сетне да се завърне на върха на европейския футбол. За спортен директор на клуба бе назначен Матиас Замер, който замени безличния Кристиан Нерлингер и придаде шампионски облик на отбора, а според всички запознати той е с огромна заслуга за историческия сезон.

Привлечените играчи пък паснаха перфектно на отбора и донесоха това, което липсваше през злополучния минал сезон. Със сигурност най-голямата изненада бе взетият от Борусия Мьонхенгладбах Данте, който набързо се превърна в шеф на отбраната на тима и в душата на отбора. За Хави Мартинес бяха дадени 40 милиона евро на Атлетик Билбао, а много хора си казваха, кой пък е този? Е, вече всеки футболен запалянко знае кой е непримиримия боец в средата на терена на Байерн, а 40-те милиона се струват джобни пари на феновете на Байерн. Марио Манджукич бе взет за резерва на адаша си Гомес, но без много да му мисли си заслужи титулярното място и се превърна в новия Супер Марио. Хърватинът вкара куп голове, а с попадението на финала на "Уембли" окончателно си спечели място в сърцата на всички баварци. Младата надежда Джердан Шакири и опитният голаджия Клаудио Писаро пък допълнително засилиха конкуренцията. Всички тези нови попълнения в допълнение към жадните за реванш звезди на Байерн превърнаха отбора в смъртоносна машина, която мина през всеки, който се изправи на пътя й.

Бъдещето на Байерн изглежда доста розово - клубът е в страхотно финансово състояние, ядрото на състава е обвързано с дългосрочни договори, а тепърва идват и нови звезди като Марио Гьотце. То обаче е свързано и с нов треньор – Пеп Гуардиола, който ще има нелеката задача да наследи Юп Хайнкес и да докаже, че може да има успехи и в друг отбор извън Барселона.

Байерн със сигурност има огромен потенциал да бъде следващият доминатор на Европа след Барса и дори да направи това, което нито един отбор не е правил – да защити титлата си в Шампионската лига. Дали ще го направи, остава да видим през следващия сезон.

Дотогава феновете на Байерн могат да кажат единствено: Благодарим ти, Юп! Добре дошъл, Пеп!