От Байерн Мюнхен и Ливърпул най-вероятно ще трябва да платят сериозна компенсация на Байер Леверкузен, за да назначат Шаби Алосно като свой треньор, съобщава германският журналист Флориан Плетенберг.

Според информацията испанският специалист няма каквито и да било откупни клаузи в своя договор за това лято, като в Байерн вече били уведомени, че обезщетението подлежи на преговори. Ако Алонсо пожелае да напусне треньорския си пост в Байер след края на този сезон, всички страни очакват това да стане срещу компенсация между 15 млн. и 25 млн. евро. В договора на младия наставник, който е до юни 2026 г., наистина има откупна клауза, но тя ще може да бъде активирана чак през лятото на 2025 г. за сума от порядъка на 15 млн. евро. 

Тепърва се очаква двата отбора да преговарят с испанския специалист, като се твърди, че и двата отбора са влезли вече в контакт с него, а и е главна цел, както на Байерн Мюнхен, така и на Ливърпул. 

Междувременно, белгийският журналист Саша Таволиери твърди, че самият Алонсо не е очарован от подхода на Байерн към него. Баварците оказвали натиск върху Леверкузен, което е възприемано като опит да се дестабилизира съставът на лидера в Бундеслига. От друга страна, от Ливърпул действали професионално и уважително, като информирали всички страни за намерението си да привлекат наставника.

Различните източници твърдят различни неща и не се знае кой отбор предпочита самият Шаби Алонсо на този етап, като той не пропуска възможност да отбележи, че е изцяло фокусиран върху сезона си с Байер Леверкузен, тъй като тимът все още преследва требъл.