Арсенал и Байерн Мюнхен завършиха при резултат 2:2 в първи мач от четвъртфиналната фаза на Шампионската лига. Попаденията за "артилеристите" бяха дело на Букайо Сака и Леандро Тросар, а за гостите точни бяха Хари Кейн от дузпа и Серж Гнабри. Двубоят бе сравнително равностоен, като в последната минута Арсенал претендираше за дузпа, но тя не бе отсъдена, а минути по-рано Байерн Мюнхен нацели гредата.

Тимът на Микел Артета владееше повече топката, но това не помогна в крайна сметка, тъй като двубоят ще се реши изцяло в Германия, където Байерн Мюнхен ще разчита на сериозна подкрепа от трибуните, за да успее да отстрани "артилеристите".

Getty/Gulliver images
59 снимки

В първите 10 минути Арсенал владееше повече топката и контролираше темпото, но нямаше голови положения. В 12-а минута дойде първата по-интересна ситуация, като Букайо Сака получи в наказателното поле, като премина пред Алфонсо Дейвис, след което завърши с левия крак по диагонала, за да открие резултата, като не остави шансове на Нойер да реагира - 1:0 за Арсенал.

Около пет минути Бен Уайт бе изведен на чиста позиция и остана очи в очи с вратаря на Байерн Мюнхен, но бранителят на "артилеристите" стреля право в тялото на Нойер и не успя да се разпише.

В 18-а минута Арсенал допусна груба грешка, като Габриел не даде добър пас в центъра на терена, а баварците пренесоха бързо топката в предни позиции, като Джамал Мусиала отклони към Горецка, а той на свой ред намери Серж Гнабри, като последният със сетни усилия стреля между краката на Рая и успя да отбележи - 1:1.

Десетина минути по-късно Букайо Сака центрира от корнер, като Нойер имаше колебания и се получи разбъркване, а опасността бе наистина сериозна, но играч на "артилеристите" не успя да изпрати кълбото в мрежата.

В 30-а минута Лерой Сане нахлу в противниковото наказателно поле, а Уилям Салиба не прецени действията си и фаулира съперника. Главният съдия не се поколеба и отсъди дузпа в полза на баварците. Зад топката застана Хари Кейн, който бе безкомпромисен и направи пълния обрат, изпращайки Рая в грешния ъгъл - 2:1 за Байерн Мюнхен.

В първите 15 минути от второто полувреме Байерн Мюнхен се прибра още повече, а Арсенал още повече владееше топката, но не успяваше да създаде добри голови положения, като баварците залагаха на твърда игра в средата на терена.

В 68-а минута Коман намери Кимих, а той на свой ред отклони към Хари Кейн, който не се поколеба да стреля от разстояние, а след получилия се рикошет, топката премина много близо до десния страничен стълб на Рая.

В 76-а минута Габриел Жезус показа страхотна техника, след което чукна топката към Леандро Тросар, а той завърши по много прецизен начин още с първото докосване, за да изравни резултата - 2:2. Само пет минути след това Коман също опита индивидуален пробив и пробва късмета си от границата на наказателното поле, но шутът бе много слаб и Рая улови спокойно.

В 89-а минута отново баварците бяха по-опасните, като Коман бе намерен отново на добра позиция, а той веднага отклони с едно докосване и изненада противниковата защита, която можеше само да изгледа как кълбото се отклони от десния страничен стълб на Арсенал.

В петата минута на добавеното време Арсенал имаше сериозни претенции за дузпа, като Букайо Сака падна в наказателното поле след съпрекосновение с Мануел Нойер, но главният арбитър показа, че няма нарушение в ситуацията.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Арсенал: 22. Давид Рая, 15. Якуб Кивиор, 6. Габриел, 2. Уилям Салиба, 4. Бен Уайт, 20. Жоржиньо, 41. Деклан Райс, 8. Мартин Йодегор, 11. Габриел Мартинели, 7. Букайо Сака, 29. Кай Хаверц

Байерн Мюнхен: 1. Мануел Нойер, 19. Алфонсо Дейвис, 4. Матайс де Лихт, 15. Ерик Дайър, 6. Йозуа Кимих, 8. Леон Горецка, 27. Конрад Лаймер, 7. Серж Гнабри, 10. Лерой Сане, 42. Джамал Мусиала, 9. Хари Кейн