Президентът на Барселона Жоан Лапорта смята, че треньорът на Байерн Мюнхен Юлиан Нагелсман е показал "незнание", изказвайки се за трансферните харчове на испанския клуб. Барселона привлече през този месец голмайстора на Байерн Роберт Левандовски за цена, която трябва да достигне 50 милиона евро, както изхарчи много пари и за Рафиня от Лийдс.

Каталунският клуб постигна споразумение и за привличането на Жул Кунде от Севиля за около 55 милиона евро, докато Франк Кесие и Андреас Кристенсен пристигнаха като свободни агенти.

Gulliver/GettyImages
25 снимки

Барса не можеше да си позволи да задържи Лионел Меси преди години заради финансовата криза, но в последните месеци клубът продаде 25 процента от телевизионните си права за следващите 25 години и си осигури щедър спонсорски договор със "Спотифай". От Байерн и Челси бяха най-критични, но мнозина други се питат как Барса успява да направи тези трансфери. Сега Лапорта отговори на критиците в Ню Йорк, където отборът обяви партньорството си с агенцията на ООН за бежанците.

Нагелсман каза, че Барселона е "единственият клуб в света, който може да купи футболисти без пари" след продажбата на Левандовски. Лапорта обаче смята, че Нагелсман първо трябва да провери фактите.

"Това, което искам, е те да си погледнат сметките, защото получиха значителни пари за трансфера на Левандовски. Уважавам всеки и не се бъркам в сметките на другите", каза испанецът пред репортерите.

"Оправдавам ги, защото може би са си мислели, че ние не можем, но те не познават силата на Барса и целите на новия ни борд", добави той.

"Това е незнание, липса на информация за нашия клуб. Вярно, че бяхме на легло, но напуснахме болницата и тези господа останаха на страницата, която прелистихме", каза още Лапорта.

Той смята, че съперниците наистина са разтревожени, че Барса отново ще бъде сила.

"Щом аз не се интересуват от това какво правят другите и те не трябва да се интересуват какво правим ние", заяви Лапорта. "Вероятно те го правят, защото си мислят, че те ще продължат да доминират на пазара, а виждат, че ги изпреварваме. Но това са техни грижи", смята испанецът.

"Барселона отново е конкурентен отбор и ще се бори на всички фронтове. Тежестта и силата на клуб с повече от 122 години история е много голяма", допълни бизнесменът.

"Вярно е, че ми се искаше да не продаваме процент от телевизионните си права, но ситуацията беше сложна и изискваше да направим смели решения, защото футболът не чака и феновете ни заслужават отбор като Барселона да е конкурентен. Нашите амбиции са по-големи от тези на другите", завърши Жоан Лапорта.