В редиците на Байерн Мюнхен започват да се наблюдават първите признаци на недоволство и притеснение поради липсата на попълнения от най-високо ниво. Доста от играчите имат опасения, че на европейската сцена клубът започва да изостава драстично от големите конкуренти и по-специално английските отбори.

През миналия сезон 2018/2019 Байерн се поздрави с домашен дубъл, печелейки титлата и Купата на Германия. На европейската сцена обаче тимът отпадна още в 1/8-финалите на Шампионската лига от бъдещия победител в турнира Ливърпул. И в двете срещи момчетата на Нико Ковач отстъпваха игрово на „червените” и докато навън в първия мач успяха да се доберат до 0:0, у дома бяха сразени с 1:3.

Въпреки че до този момент Байерн осъществи вече три входящи сделки (Бенжамен Павар, Люка Ернандес и Ян-Фийте Арп), очевидно играчите смятат, че е необходимо нещо много повече. Първите признаци за недоволство показа агентът на вратаря и капитан Мануел Нойер. „Мануел е движен от успехите. Моето впечатление е, че дистанцията спрямо четирите най-добри отбора в Англия вече е притеснителна, а съставът на Байерн не е построен по оптимален начин, за да може Мануел да преследва сериозно своите цели”, каза в интервю Томас Крот.

Дотук Байерн претърпя сериозни разочарования относно две от големите си цели – Лерой Сане (Манчестър Сити) и Калъм Хъдсън-Одой (Челси). Неделното издание на вестник „Билд” се позовава на източници вътре в отбора, където мнозина споделят настроението на Нойер. Играч от първия тим, пожелал анонимност, сподели пред изданието: „Байерн трябва много спешно да удвои усилията си, за да не изостане много в международен план”.

Само преди седмици дори треньорът Нико Ковач публично заяви, че има нужда от поне 4 нови, за да подсили осезаемо отбора си. Хърватинът намекна, че ако това не се случи, може да се стигне до промяна на игровата система в 3-5-2. Отново „Билд” твърди, че вътре в съблекалнята доверието на играчите към специалиста не е особено високо, а „много играчи” смятат, че Ковач не е треньор, заради който звезден футболист би желал да пристигне в Байерн.